Søer og pattegrise

Søer og pattegrise - SEGES Projektsitet

Formålet er at finde løsninger, der i hele kæden til 30 kg kan medvirke til at øge antallet af fravænnede grise, herunder flere fødte grise samt en øget pattegriseoverlevelse. Derudover skal smågrisenes produktivitet optimeres.

Et øget output fra de danske smågriseproducenter vil sikre mange ensartede grise til den videre produktion samt bidrage til at reducere fremstillingsprisen af en 30 kg’s gris. Der undersøges fodringsstrategier til polte, der sikrer effektive dyr, men også mere robuste og holdbare søer, der samlet set får en bedre lifetime performance. Effektiviteten påvirkes yderligere, når søernes normer sikrer høj produktivitet, men også et foderforbrug, der minimerer miljøudledningen.

En række aktiviteter omhandlende søernes fodring samt management i farestalden og undersøger muligheden for at øge grisenes vægt og levedygtighed ved fødsel, tilvækst samt overlevelse i diegivningsperioden samt øge søernes evne til at passe egne grise. Tiltag som supplerende mælk og foder i farestalden vil påvirke smågrisenes produktivitet.

Målsætningen i velfærdsaftalen indgået mellem branchen og den daværende Fødevareminister i 2014 var at hæve overlevelsesraten med én gris pr. kuld i 2020, hvilket giver en målsætning på 16,4 % dødelighed. Fokusområdet skal bidrage til, at målsætningen nås i 2020. En reduktion af pattegrisedødeligheden med 4 procentpoint har en værdi pr. årsso på 250 kr. Det er også målet at hæve fravænningsvægt pr. gris til gns. 7,5 kg ved 26 dage. Et kg øget fravænningsvægt har en værdi på 12 kr. pr. gris eller 380 kr. pr årsso.

Internationale publikationer fra aktiviteten:

Nitrogen utilization of lactating sows fed increasing dietary protein

Effect of dietary protein intake on energy utilization and feed efficiency of lactating sows

High-yielding lactating sows maintained a high litter growth when fed reduced crude protein, crystalline amino acid-supplemented diets

Optimal lysine in diets for high-yielding lactating sows

Optimal crude protein in diets supplemented with crystalline amino acids fed to high-yielding lactating sows

The effect of feeding strategy during rearing in a commercial setting on gilt body condition, lactation performance and culling rate in modern sows nursing large litters

 

 

 

Fagligt Nyt 2019
Aminosyrenormerne er fastlagt for at sikre en passende kød- og fedttilvækst, og behovet for de enkelte aminosyrer i procent af lysin er fastlagt ud fra aminosyrebehovet til vækst og vedligehold.
Fagligt Nyt 2019
Supplerende tildeling af 4 deciliter sirup i form af BeneoCarb S pr. dag i mindst to døgn før forventet faring gav ingen reduktion i antallet af dødfødte grise på tværs af seks besætninger.
Artikel i fagmagasinet SVIN, juni 2019
Svinekongres 2019
Fagligt Nyt 2019
Anvendelse af to foderstrategier gav ingen forskel i pattegrises eller smågrises daglige tilvækst, når der blev benyttet et minivådfoderanlæg.
Fodringsseminar 2019
Svinekongres 2019
Indlæg ved møde i Temagruppe Ernæring, december 2019
Halthed og benproblemer generelt er en af de hyppigste aflivningsårsager hos danske søer. SEGES har løbende fokus på at forbedre ben- og klovsundheden hos søer. Derfor giver dette litteraturstudie en oversigt over den kendte viden på området.
I tre besætninger var 65-73 pct. af det faste gulv i farestien rent og tørt i diegivningsperioden. I den fjerde besætning var 52 pct. af det faste gulv rent og tørt. En indsats, når der opstod fugtige områder, havde positiv betydning for hygiejnen.
Diegivningsfoderets indhold af tilsat fedt påvirkede ikke kuldtilvækst, søernes vægt- og rygspæktab, når der blev anvendt 1-5 % fedt. Alle søer fik samme daglige mængde energi, og en øget andel energi fra fedt ændrede ikke produktiviteten.
Svin, specialudgave Foder, maj 2019
Artikel i Translational Animal Science
Svin, specialudgave Foder, maj 2019
Fagligt Nyt 2019
Artikel, Magasinet Svin, december 2019
Ekstra varmetilsætning på begge sider af den farende so gav en signifikant højere rektaltemperatur hos grise, der vejede 900 g og derunder. Effekten svarer til at 0,28 grise per kuld kan reddes.
Artikel i fagmagasinet SVIN, juli 2019
Pattegrise med sår på forknæ havde en 2,2 større risiko for at blive behandlet for ledbetændelse. Frekvensen af grise med sår var højest, når grisene var cirka tre dage gamle, og langt de fleste sår helede op frem mod fravænning.
Fagmagasinet Svin, juni 2019
Artikel i fagmagasinet SVIN, juli 2019
Svinekongres 2019
Fagmagasinet Svin, september 2019
Svinekongres 2019
Kuldtilvæksten var lavere ved søer med 16 grise sammenlignet med søer med 14 grise. Nogle søer havde potentiale til at passe flere grise, end de havde funktionelle patter til. Dette kan være med til at sænke antallet af ammesøer.
Magasinet Svin, november 2019
Omkostningen ved at bruge et minivådfoderanlæg (MVA) var 8,4-10,5 kr. pr. fravænnet gris. 2 af 3 besætninger havde et positivt økonomisk resultat ved investering i MVA, i en før-efter analyse, inkl. fremgang i totalfødte, som ikke kan tilskrives MVA.

© 2021 - SEGES Projektsitet